Annet (18 jaar) wordt door de ambulance met spoed binnen gereden op de traumakamer van de spoedeisende hulp. Ze is zojuist aangereden door een auto terwijl ze op de scooter reed. Bij binnenkomst heeft ze inmiddels een beademingsbuis in haar keel welke ter plekke van het ongeluk is ingebracht.

Bij binnenkomst is duidelijk dat het een zeer ernstig ongeluk is, er zit dusdanig veel bloed op Annet’s gezicht dat het moeilijk is om voor te stellen hoe ze er normaal uit ziet. Ook lijkt haar gezicht vervormd, wat logisch is als de botten in je gezicht breken. Bizar genoeg zijn dit feiten waar we ons momenteel niet heel druk om maken. Het belangrijkste is haar brein, we moeten koste wat kost de schade aan haar brein beperken. Zonder brein is de rest van je lichaam helaas niets waard.

Haar ouders zijn inmiddels ook aanwezig. Het is bijna onmogelijk om ze te kalmeren, ook dit gegeven is meer dan logisch. Nadat ze flink worden toegesproken worden ze iets rustiger. Annet wordt met spoed naar de operatiekamer gereden. De hoop is dat de neurochirurg het verschil gaat kunnen maken.
De operatie duurt vijf uur lang.

Annet wordt na de operatie naar de intensive care unit gebracht. De neurochirurg gaat meteen in gesprek met haar ouders. Ze krijgen gedetailleerd uitgelegd wat ze hebben gezien en wat er is gedaan, met een zware en droevige toon vertelt hij ook meteen dat hij niet geloofd dat Annet het ongeluk gaat overleven: “Er is simpelweg teveel schade.. De waarheid is dat Annet meer schade aan haar brein heeft dan dat er nog gezond weefsel over is.” De ouders van Annet vallen zichtbaar emotioneel uit elkaar. Ze blijven sterk en moedig: “Is er verder niets anders dat geprobeerd kan worden?” De neurochirurg schudt langzaam zijn hoofd terwijl hij duidelijk met ze meeleefd: “Ik heb zelf ook een dochter van 18 jaar. Ik beloof u dat ik alles heb gedaan dat we als mensen op dit moment kunnen.. Heel graag had ik u beter nieuws gegeven.”

Ze knikken verdrietig: “We zouden morgen samen op vakantie gaan. Waren we vandaag maar vertrokken..”


In verband met de zomervakantie zal de eerstvolgende blog gepubliceerd worden op 27 augustus 2022. We wensen iedereen een geweldige tijd toe. Carpe diem.