Het is mooi weer, de zon schijnt en de vogeltjes fluiten rijkelijk. Stiekem balend van mijn avonddienst op de Coronary Care Unit (CCU of hartbewaking) maak ik medicijnen klaar voor mijn patiënten die ik vanavond verzorg.

STEMI.pngPlotseling volgt er een hard geluid op onze CCU. “Ding! Ding! Ding!” Voor ons is dit een herkenbaar geluid. Het betreft een alarmering via ‘Lifenet’. De ambulancedienst heeft bij een patiënt op straat een ECG (hartfilmpje) gemaakt en vindt dat deze beoordeeld moet worden door de cardioloog met de vraag of deze patiënt direct in aanmerking komt voor spoed interventie. Ik bekijk het toegezonden ECG’tje op de computer samen met mijn collega en we zien een acuut hartinfarct. Samen besluiten we alvast een box (lees: kamer) voor te bereiden op de komst van een nieuwe patiënt. Niet veel later gaat de telefoon. Een derde collega pakt deze op en roept mij er bij. Ik heb naast mijn avonddienst ook omloop op de cathetherisatiekamers. Op deze kamers worden de mensen behandeld die voor een (acuut) hartinfarct of een dreigend hartinfarct in het ziekenhuis liggen.

Ik krijg de cardioloog aan de telefoon welk vertelt dat de patiënt van het lifenet ECG onderweg is en voor spoed percutane coronaire interventie (PCI) zal gaan. Bij deze ingreep wordt er door middel van radiologisch beeld en contrast vloeistof gekeken of de patiënt vernauwingen heeft in zijn kransslagaderen welke rondom het hart liggen. Hierbij kan er zo nodig een bloedvat geopend worden en een pennenveertje (stent) achter gelaten worden. Ik roep mijn collega’s bij elkaar en vertel wat de cardioloog mij vertelt heeft. Hierbij weet het team dat ik van de werkvloer af ga en de catheterisatiekamer ga opstarten voor de komende patiënt.

Niet veel later komen ook de assistent van de cardioloog en de cardioloog zelf de hartkatheterisatiekamer (HCK) op. Nadat iedereen is omgekleed en alle spullen klaar zijn gezet is het wachten. Wachten tot de patiënt door de ambulance binnen wordt gebracht. Een collega van de hartbewaking belt naar de HCK. De patiënt is er. Het team staat gereed om de patiënt te ontvangen.