Als IC verpleegkundigen leveren we kwalitatief hoogwaardige zorg aan kritisch zieke patiënten. We doen dat niet alleen, verschillende functies dragen bij aan deze specifieke tak van zorgverlening.

Vanavond werkt Lan, zij is onze goedlachse zorgondersteuning en werkelijk onmisbaar. Lan regelt vrijwel alles, zodoende kunnen wij als verpleegkundigen vlekkeloos zorgen. Ze vult materialen bij, ruimt op, maakt kamers schoon en zorgt dat deze compleet en gereed staan voor een nieuwe patiënt. Wanneer wij op zoek zijn naar materialen, roept Lan -exact- waar het item te vinden is.

17.00 uur: Na een inventaris ronde ga ik op zoek naar Lan, ik tref haar druk doende tussen een stapel voorraad dozen. “Hai Niekie, hier ben ik!”, roept ze. “Oh Lan wat wil je drinken, we gaan even kort pauzeren, kom je ook?” In tegenstelling tot een opgesplitste pauze in de dagdienst proberen we tijdens de avonddienst juist gezamenlijk elkaar te treffen achter de balie.
Al snel is het een gezellige bedoening, naast mij zit Lan onrustig op haar stoel. Dan wenkt ze mij en fluistert: “Lief dat jij koffie en thee hebt geregeld, maar Niekie dat hoor ik te doen. Het spijt mij, ik was achter bezig. Voortaan moet je mij bellen hoor, jij hebt belangrijk werk.” Verbaasd om haar nederige denkwijze probeer ik Lan uit te leggen dat het fijn is wanneer wij onze handen vol hebben aan patiënten zij zoveel om ons heen regelt, maar zodra ons werk het toelaat wij prima wat uit haar handen kunnen nemen. In mijn optiek vanzelfsprekend bij werken in teamverband. Na mijn pleidooi over onder andere gelijkwaardigheid kijkt Lan vol ongeloof en duidelijk niet overtuigd. “Waarom?”, vraag ik haar. Dan mompelt ze bescheiden: “Ik ben het niet gewend Niekie.” Die avond op weg naar huis denk ik terug aan ons gesprek. “Waarom is Lan van mening dat zij ‘ondergeschikt’ werk zou verrichten? Is het afkomst? Of ligt het antwoord dichterbij?”

Wat de reden ook zal zijn, Lan en vele anderen faciliteren. Zo verlenen we met elkaar kwalitatief hoogwaardige zorg.
En ja Lan, ook dat is ‘belangrijk werk’.   

Advertentie