Floor (73 jaar) ligt bij ons op de Intensive Care (IC) nadat ze is gevallen in de badkamer. Hierbij heeft ze haar hoofd fors gestoten tegen de wasbak. Ze is gevonden op de vloer door de verpleegkundige. Ze woont al twee jaar in een verpleeghuis omdat ze Alzheimer heeft. De gehele badkamer kleurde rood van het bloed, zodoende heeft de ambulance haar snel meegenomen naar het ziekenhuis.

Bij binnenkomst op de spoedeisendehulp (SEH) is ze nog aanspreekbaar. Ze oogt wat slaperig maar geeft verder (zover mogelijk voor een patiënt met Alzheimer) keurig antwoord op vragen die haar gesteld worden. Plots lijkt ze in slaap te vallen, iets wat nooit een goed teken is als er tien man om je heen aan het rennen is op een SEH. Ze krijgt snel een CT-scan, hieruit blijkt waar we bang voor waren. Er is (naast alles wat ze op de badkamervloer is kwijt geraakt) ook enorm veel bloed aanwezig in haar hoofd. Dit is haar brein aan het verdrukken waardoor ze -uiteindelijk- is flauwgevallen. Er is geen tijd te verliezen, ze wordt snel naar de operatiekamer (OK) gerend waar de anesthesiologie medewerkers en de neurochirurg klaar staan. De hoop is dat door middel van een decompressieve hemicraniëctomie (lees: een gedeelte van haar schedel wordt verwijderd om ruimte te maken voor haar brein) haar leven gered kan worden.

Vijf uur later is de neurochirurg klaar met opereren, ze arriveert gesedeert (lees: in slaap gehouden met medicijnen) op de IC. Ogenschijnlijk stabiel. Helaas zijn we er wel achter gekomen dat Floor jaren geleden (6 jaar) al had aangegeven dat ze absoluut niet op een IC terecht wilde komen, wat er ook zou gebeuren. Zeker gezien ze de diagnose Alzheimer had gekregen. In de praktijk zou dit betekenen dat Floor nooit geopereerd had moeten worden, en dat we haar -vreedzaam- hadden moeten laten overlijden. Dit soort momenten voelen altijd gedeeltelijk als falen, want hoewel haar leven is gered is haar mening en standpunt (die ze jaren geleden al had opgegeven) volledig genegeerd. Niet expres, maar toch. Hoewel we naar het beste van ons vermogen hebben gehandeld, weten we dat Floor het gehele traject dat gaat volgen nooit had gewild.

Hoewel we het altijd proberen en zo graag willen, iemand’s mening en/of standpunt respecteren is niet altijd even makkelijk.

Advertentie