Er is ’s avonds hulp nodig op de spoedeisende hulp (SEH). Wij haasten ons als intensive care (IC) naar de traumakamer. Jasper wordt net binnen gebracht, hij is thuis gevonden in bed waarbij zijn bed doorweekt was met (waarschijnlijk) een extreme hoeveelheid bloed.

De ambulancedienst gaat uit van een slokdarm en/of maagbloeding. Jasper blijkt namelijk bekend met overmatig alcoholgebruik. Hierbij zijn dit soort bloedingen geen onbekend fenomeen. Verder leek er niets in de omgeving te zijn die iets anders suggereerde. Volgens protocol zorgen wij ervoor dat hij gestabiliseerd wordt (lees: alle nodige maatregelen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat zijn hart en longen het nú niet begeven worden getroffen).
Onderdeel van deze stabilisatie is een volledige inspectie van het lichaam. Bij het blootstellen blijkt dat hij forse blauwe plekken heeft op het bovenlichaam en daarnaast snijwonden op zijn benen. Dit maakt de interne bloedingsaanname minder waarschijnlijk, echter is niet meteen duidelijk wat er nou wel aan de hand is. Uit de CT-scan blijkt dat hij een verscheurde galblaas heeft, op dezelfde plek waar zijn blauwe plek op zijn borstkas zit. Waarschijnlijk heeft hij op die plek een zeer harde klap ontvangen van ‘iets’, gezien het gebrek aan snijwonden zal het een bot voorwerp geweest zijn.

Eenmaal aangekomen op de IC is het alles op alles om ervoor te zorgen dat hij niet meteen komt te overlijden. De hoeveelheid bloed dat hij heeft verloren wordt inmiddels gecompenseerd met bloedinfusie, echter maakt dat hem helaas niet per direct beter. Ook zijn longen blijken het zeer moeilijk te hebben. De chirurg kondigt aan dat Jasper zo snel mogelijk de operatiekamer (OK) in moet, zodra hij stabiel genoeg is om getransporteerd te worden vanaf de IC naar de OK. Zijn partner is inmiddels aanwezig op de afdeling, ze wordt volledig bijgepraat over alles wat er gaande is en lijkt (terecht) erg geschrokken. Graag willen we haar meer aandacht geven, alleen is daar weinig tijd voor gezien Jasper’s toestand. Al snel vertrekt ze, het lijkt haar emotioneel allemaal te zwaar.

Gelukkig blijkt de operatie meer dan succesvol. Vele interne schade is gerepareerd waardoor zijn hart en longen het ook meteen minder zwaar lijken te hebben. Hoewel hij nog een lange weg te gaan heeft is hij wel op de goede weg. Verder heeft de politie al meerdere malen gebeld om te vragen hoe het gaat met Jasper, het zou namelijk ook kunnen gaan om een misdrijf. Al meerdere malen wordt er opdringerig navraag gedaan (gezien zij graag met Jasper zouden willen spreken), wat ons als zorgverleners kan ergeren gezien zijn gezondheid momenteel voorop moet staan. Uit frustratie wordt de vraag terug gegeven: “Hoe waarschijnlijk is dit een misdrijf?” Waarop we een meer dan eerlijk antwoord krijgen: “Extreem waarschijnlijk.” En wie A zegt moet ook B zeggen: “Hoezo is het extreem waarschijnlijk?” Waarop de recherche antwoord: “Zijn vrouw is gezien op camera beelden, waarbij zij samen met een andere man achter Jasper aan liep. Hierbij had deze andere man een enorme bijl vast.”

De kans dat dit gaat om een slokdarm of maagbloeding lijkt opeens afwezig.