Op de Intensive Care (IC) ligt opgenomen Saar (24 jaar). Ze is afhankelijk van een beademingsmachine omdat haar longen niet sterk genoeg zijn om haar -zonder hulp- in leven te houden. Verder behoeft haar hart hulp van sterke medicijnen en functioneren haar nieren niet meer. Daarnaast is ze niet in staat om wakker te blijven, omdat er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen naar haar brein toe gaan. De oorzaak, malaria.

Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen blijft het een moeilijke taak om iedereen hiervan te overtuigen. Immers is het niet mogelijk om iemand ervan te overtuigen dat ze -niet- ziek zijn geworden doordat ze iets -niet niet- hebben gedaan. Meestal vallen de mensen die wij tegen komen daarom ook in één van twee categorieën:
1. Neemt overal maatregelen voor want gelooft heilig dat anders alles uit elkaar valt, of;
2. Neemt nergens maatregelen voor want het zal toch wel gebeuren.
Iets overdreven uiteraard, echter schetst dit een scherper beeld.

Saar is op bezoek gegaan bij haar vriend, Robert-Jan. Hij werkte in Afrika. Momenteel voelt Robert-Jan zich enorm schuldig omdat het incident zijn schuld is (gelooft hij). “Ze vroeg nog of ze anti-malaria pillen moest slikken, toen zei ik nee. Ik deed het ook niet en dat ging prima.” Hoewel het een onmogelijke taak is pogen we Robert-Jan duidelijk te maken dat sommige dingen simpelweg kunnen gebeuren. “Denk je dat het voorkomen was als ze wel pillen had ingenomen?” Een vraag waar we nooit antwoord op zullen krijgen, en dus ook ontwijken: “Geen idee, alleen is het puntloos om je daar nu op te concentreren. Het is gebeurd, nu moeten we hier ons best doen.”

Twee dagen later wordt er weer een poging gedaan om haar wakker te maken (lees: slaapmedicatie wordt stop gezet, welke actief was om het lichaam rust te geven). Dit lukte helaas de eerste keer niet. Enorm opgelucht zijn we wanneer ze knijpt in onze handen wanneer we het vragen. Het brein die niet alleen maar in staat is om informatie te horen, te verwerken, begrijpen maar ook nog eens te beantwoorden is een functioneel brein.

Hoewel we voor vele dingen ondankbaar kunnen zijn, is een werkend brein bij Saar wat ons betreft de loterij winnen.