Inmiddels ben ik 10 jaar verpleegkundige en kan ik mij het aantal (tegengekomen) ziektebeelden niet meer heugen. Het afgelopen jaar is iets tot mij door gaan dringen waar ik in eerste instantie van schrok, en mij -gelukkig- later volledig bij heb neergelegd.

De top 10 ziektelasten in Nederland heeft een top 4 die is ontstaan uit welvaart:
#1. Hart en vaatziekten (cardiaal); met stip bovenaan. Waar tegenwoordig de trend om gezond te leven steeds meer vaart krijgt is dat niet altijd zo geweest. In totaal waren er naar schatting ruim 1,6miljoen mensen in 2018 die ‘slachtoffer’ waren van: coronaire hartziekten, beroertes, hartfalen, hartritmestoornissen, hartstilstand of hartklep afwijkingen. Hoewel er zeker uitzonderingen zijn op de regel, is en blijft de regel dat dit aandoeningen zijn die voor het grootste gedeelte worden veroorzaakt door leefstijl (ongezond eten, roken, weinig bewegen).

#2. Hersenberoerte (neurologisch); dichtbij #1. Voor degenen die gelukkig geen last hebben van hun hart ten gevolge van leefstijl keuzes is er helaas een tweede bedreiging aanwezig. Men kan slachtoffer worden van een cerebrovasculair accident (CVA) of transient ischemic attack (TIA), ofwel er kan hersenweefsel afsterven. Afhankelijk van waar dit weefsel afsterft kan de toekomst van een persoon er drastisch anders uitzien dan zij in gedachte hadden. Dezelfde pathologische (lees: processen die plaatsvinden in het lichaam gerelateerd aan ziekte) fenomenen die het hart zoveel schade verrichten kunnen dit ook doen in het brein. Het gaat immers om vaatziekten, en vooralsnog bevinden die zich overal in ons lichaam. Wat mij overigens meteen leidt naar #3.

#3. Diabetes mellitus (suikerziekte); de zoete sluipmoordenaar. Ik geef toe dat ook ik een zoetekauw ben. De gevolgen van suikerziekte kunnen variëren van dorst tot overlijden. Nare bijkomstigheid van suikerziekte is dat onze bloedvaten beschadigd raken als er teveel glucose (suiker) aanwezig is. Deze beschadigde bloedvaten kunnen uiteindelijk leiden tot verminderde bloedtoevoer naar organen en uiteindelijk dus #1 en #2. Dat gezegd hebbende, #4 helpt hier ook een handje in.

#4. Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD); leuke verzamelnaam voor kapotte longen (ik hoop dat longartsen meelezen, haha). Ik wou dat patiënten met COPD er ook om konden lachen, helaas is een continu gevoel van benauwdheid alles behalve grappig. Persoonlijk krijg ik het al warm en benauwd als ik een mondmasker op moet voor de hygiëne op het werk. De gedachte om altijd rond te lopen met een gebrek aan lucht is paniek inducerend. De voornaamste oorzaak van COPD is weer leefstijl gerelateerd. Het gaat -uiteraard- om roken.

Hoewel de top 10 nog meer onderlinge verbanden heeft wil ik niet te lang blijven hangen in dit besef, omdat ik merk dat ik hier weer angstig van wordt. Uiteindelijk moeten we allen een keer gaan, en zolang we hebben kunnen genieten van ons verblijf hier op aarde zou het allemaal goed moeten zijn, toch? Ik hou rekening met de mogelijkheid dat wat voor de één kwaliteit van leven is niet per se geldt voor de ander.

Misschien sla ik de volgende keer toch maar het stukje verjaardagscake over, misschien.