We zijn vier dagen verder. Hoewel alle vitale functies (hartslag, bloeddruk, zuurstofsaturatie en temperatuur) op orde zijn is er nog steeds een groot probleem. Dhr. Bee wordt niet wakker.

De familie begint te wennen aan alle toeters en bellen. Waar het in eerste instantie veel angst opwekte kunnen ze inmiddels de meeste lijnen bij naam benoemen. Ze lijken zich allen bewust van de kritieke situatie. Ze willen graag hoopvol blijven, hoewel ze al vaker slecht nieuws hebben gekregen.

De dochter van Dhr. Bee, Stella, stelt een moeilijke vraag: “Hoe kan het dat mijn vader zo warm is geworden? Iedereen had het warm die dag, maar hoe kon hij zo warm worden!?” Hoewel er veel theorieën zijn heeft niemand het exacte antwoord. Graag wil ze mijn ‘theorie’ horen. “Ik denk dat het een combinatie is van dingen, uw vader was bekend met hartproblemen en mocht van de cardioloog niet veel water drinken. Dit zorgde ervoor dat hij ook sneller geneigd was om slachtoffer te worden van uitdroging. Verder -volgens de familie- was hij een levensgenieter. Alcohol zorgt er helaas ook voor dat we kunnen uitdrogen. Daarnaast vertelde u dat hij in een appartement woont dat erg warm kan worden. Als je deze dingen naast elkaar legt lijkt het best logisch dat zoiets, helaas, kan gebeuren. Dit is wat ik denk uiteraard, maar zoals de dokters weet ik het niet zeker.” Stella: “Ik waardeer je eerlijkheid. Denk je dat hij het gaat redden?” Een vraag waar ik tegenwoordig altijd hetzelfde antwoord op geef: “Als verpleegkundige moet ik zeggen, dat weet ik niet, ik weet alleen dat we nog hoop hebben en zodra dat verdwijnt bent u de eerste die het te horen krijgt. Als persoon zal ik eerlijk zijn, ik vind het heel eng dat hij nog steeds niet wakker is geworden.”

De weken die volgen zijn gevuld met twijfel en onzekerheid voor de familie, én voor ons als zorgverleners. Hoe lang ga je door met behandelen voordat je besluit dat het voor niets is? Hoe lang blijf je hopen dat we misschien toch wel op tijd waren? Hoe lang laat je een familie de hoop, en dus stress, vasthouden? Het zijn vragen die we bijna dagelijks stellen waar we waarschijnlijk nooit antwoord op zullen krijgen. Maar goed.. Misschien moeten we niet alle antwoorden willen hebben.